Традиционна рецепта за Фабада астуриана (боб с наденички по астурийски)

В тези студени дни сме ви приготвили друга рецепта от серията ни с типична испанска кухня, напълно подходяща за ниските числа отразявани от термометрите. Става въпрос за едно близко и до нас българите ястие, а именно боб яхния, чийто вариант с наденичка се доближава значително до фабадата по астурийски.

Качествени продукти и малко търпение е единственото, от което се нуждаем за приготвянето на това вкусно испанско ястие. Както и при всички останали рецепти, посочвам оригиналните продукти, които винаги може да заместите с подобни, по ваше усмотрение, но тогава ще се отклоните от традиционната рецепта и в крайна сметка може да се окаже, че наместо фабада сме приготвили типично нашенски боб с наденички. Което не означава, че няма да е мега-вкусен, разбира се.

И така за пуристите:

  • Fabes de La Granja 450 гр.
  • Лук 250 гр.
  • Две скилидки чесън
  • Chorizo asturiano 2 бр.
  • Morcilla asturiana 2 бр.
  • Lacón salado 200 гр.
  • Tocino 200 гр.
  • Дафинов лист 1 бр.
  • Aceite de oliva virgen extra 45 гр.

От гореизброените продукти може да замените боба от Ла Гранха, с какъвто имате подръка, като отделите старателно всички изпочупени зърна, преди накисването, останалите, както вече казах – на ваша отговорност.

Боба се накисва от предната вечер в достатъчно голям съд със студена вода, а в друг може да обезсолите лакона.

На следващият ден изсипваме боба в тенджера с дебело дъно и добавяме цели двете скилидки чесън и обеления лук, както и зехтина и дафиновия лист и заливаме с вода (за предпочитане минерална), около два пръста над продуктите. Изчакваме да заври и прекъсваме процеса с доливане на малко студена вода. Това се повтаря още два пъти по време на приготвянето на боба и се нарича изплашване на бобените зърна.

Междувременно може да сложите в отделен съд да ври и месото, като по този начин се избягва прекаленото омазняване на фабадата, което би се получило ако пуснем морсията и чорисото директно в тенджерата с всичко останало. В случай, че завишеното количество мазнина не ви е проблем, може да добавите всичко, веднага след първото изплашване на боба.

Оставяме да ври на нисък до умерен котлон в продължение на около 3 часа, като в случай на необходимост отстраняваме пяната и внимаваме много да не останем без вода, добавяйки отвреме навреме малки количества гореща вода, като може да използваме тази в която сварихме месото. До края на готвенето се налага да изплашим боба още два пъти.

Когато фабадата е готова (когато боба е сварен) пробваме как е на сол и в случай на нужда добавяме (солта се добавя накрая понеже останалите продукти пускат достатъчно) като оставяме да поври още няколко минути и това е. При желание може да отделите лука и чесъна преди да сервирате или пък да ги прекарате през блендер с част от водата на фабадата и да ги добавите отново към всичко останало. Освен това е нужно да нарежем месото и да сервираме в отделен съд. Последната стъпка е също опционална, като след нарязване може да го добавим отново към боба.

Традиционното приготвяне на фабадата не позволява разбъркването на продуктите с лъжица или каквото и да е, а единствено лекото разместване на тенджерата.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!