Домашните помощници в Испания с право на помощи за безработни (paro)

Най-после глътка свеж въздух за домашните помощници в Испания, след като Конгреса на депутатите ратифицира колективен трудов договор 189 на Международната организация на труда (МОТ).

Този колективен договор поставя на равни начала с всички останали сектори, колектива на испанските домашни помощници, гарантирайки им не по-неблагоприятни условия от тези на всички останали служители, като например правото за получаване на помощи за безработни.

Това позволява на домашните помощници, останали временно или постоянно без работа или засегнати от временно намаляване на работните часове с между 10% и 70%, да кандидатстват, като повечето останали служители, з.а помощи за безработни (subsidio por desempleo).

Източници близки на испанското министерство на Труда, споделиха, че се надяват тази мярка да влезе в сила преди приключването на годината за да гарантира правата на близо 400 000 служители работещи като домашни помощници в Испания.

Повече подробности относно изискванията, които трябва да покриват кандидатстващите, както и за размера на обезщетението, ще има в отделна публикация, която ще може да намерите в секцията ни с различните видове помощи и обезщетения, на които имат право работещите в Испания.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!