Довчера продавани за стотинки, днес тези шушулки са в полезрението на всички агрокрадци в Испания

Познат още и като шоколад за бедни, довчера струващ стотинки, днес рожковът се котира на цена от над 2 евро за килограм. Рожковът продължава да бъде свързван сред по-възрастните испанци, с гладът от времената на Гражданската война. Ниската му изкупна цена довежда до намален интерес от страна на земеделският сектор, към отглеждането на тези ядки, което е една от предпоставките за бума в цената.

Наред с това прекратяването на вноса на вид семена от Китай, използвани в тукашната хранителна промишленост и заместването им с рожков от някои големи играчи от калибъра на Нестле, увеличава многократно търсенето на въпросните шушулки. Дотам, че местните агрокрадци действат директно в полето.

Armando Boullosa, от AVA-ASAJA (Asociación Valenciana de Agricultores) споделя: „Доскоро крадяха от складовете, сега го правят директно в полето, като оставят всички дървета ошмулени буквално за часове.“

През 2022г., са възстановени 150 откраднати тона рожков, като в хода на разследването са задържани няколко десетки лица.

Освен в хранителната промишленост, рожковът започва да набира популярност и в козметичният и фармацевтичният отрасли, което от своя страна кара все повече земеделци от района на Валенсия да обръщат поглед към въпросното дърво.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!