Рецепта за класическа морска Паея (Paella)

Рецепти за паея или паеля (правилното е паея, тъй като в Испания двойно л се произнася като нещо близко до нашето „й“), колкото щеш. Паеята е най-известното испанско ястие на интернационално ниво.

Около 15-16 век в полетата около Валенсия, земеделските работници започват да приготвят това лесно, бързо и вкусно ястие, с продуктите, които са имали подръка, а по него време конкретно са били ориз, птици, зайци и зеленчуци. В крайбрежните зони, в близост до морето, идеята се трансформира в морска паея.

Тази рецепта е именно за последният вариант, но при първа възможност, ще ви запознаем и с някой от останалите варианти на рецептата. Просто, паеята приготвена с морски дарове, е една от най-популярните рецепти сред туристите (а и честно казано си е доста вкусна), та затова ще започнем чисто новият ни раздел, Испанска кухня, именно с тази рецепта.

паейера за приготвяне на класическа морска паея

Паеята се приготвя в специален тиган с две дръжки наречен паейера (като този от снимката по-горе), но в случай, че нямате такъв, може да използвате и каквато и да е тава (за предпочитане недълбока). Ако се намирате в Испания (не знам дали от България ще е достъпен), може да закупите този от снимката последвайки този линк, като съотношението цена, качество е доста прилична.

Класическият начин на приготвяне на паеята е на огън, но разбираме, че не всеки може да си позволи да запали на пода огън, затова си позволяваме, едно леко отклонение в тази посока, а именно да заменим огънят с котлон.

Продукти:

  • 500 гр. ориз
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 голям зрял домат настърган или два по-малки
  • 400 гр. пилешко месо на кубчета от по 4-5 см.
  • 250 гр. риба ,по принцип каквато намерите стига да е морска, хек или каквото и да е (и да няма прекалено силен и отличителен вкус като примерно, скумрията) и да става да се нареже на малки кубчета от по 2-3 см дължина
  • 200 грама скариди, за предпочитане по едри
  • 10-12 черни миди
  • 200 гр. калмари или малки сепии, почистени и нарязани на кръгчета или ивици
  • Шафран или оцветител, ако не може да намерите шафран, зехтин, сол и червен пипер
  • 1 л. рибен бульон, може и на прах

Преди да пристъпим към изпълнението на рецептата за нашата вкусна класическа паея (или паеля, ако предпочитате), искам да вмъкна едно важно уточнение. Шафранът, на испански асафран, е важна част от рецептата и честно казано, придава по-различен вкус на паеята, както и на всички останали ястия, в които бихте го използвали, но ако не може да набавите по каквато и да било причина, може просто да го заместите с оранжев оцветител.

Шафран може да поръчате онлайн от Амазон следвайки този линк.

Котлон. В случай, че нямате достатъчно голям и силен котлон приготвянето на паея може да се окаже предизвикателство и в такъв случай, може да е добре да намалите дозата и да използвате по-малък тиган, който да пасне добре на котлона, с който разполагате.

Приготвяне на паеята:

  1. Измиваме добре мидите и запарваме леко колкото да се отворят. За предпочитане е да ги отворим само на пара и да запазим водичката, която ще изпуснат. След което отсраняваме само едната от черупките.
  2. Загрявама котлона и поставяме паейерата като поръсваме със сол дъното и добавяме зехтина, приблизително колкото да покрие дъното на съда, без да прекаляваме.
  3. Запържваме леко скаридите или с каквото там сме ги заместили, от двете страни, не повече от минута общо, след което ги вадим.
  4. Сега добавяме накълцаният лук и чесън и за да не прегори, добавяме щипка сол и намаляваме огънят до умерен (аз при котлон от 3 степени го намалям на едно и половина и след това качвам до 2), като разбъркваме за да избегнем прегаряне.
  5. В момента, в който лукът добие златист вид добавяме рибата, пилето и калмарите и запържваме не повече от 2 минути.
  6. Правим кръг с дървената лъжица, като изтласкваме запържените риба, калмари и пилешко месо към края на тигана и в освободеният кръг в средата изсипваме настърганите домати, като ги запържваме до изпаряване на водата им, след което добавяме лъжичка червен пипер и сега вече разбъркваме всички продукти от тигана.
  7. Добавяме ориза заедно с лъжичка сол и го запържваме, смесвайки го с останалите продукти, в продължение на около 2 минути.
  8. Сега добавяме предварително загретият до точка на кипене бульон и засилваме котлона на макс за да постигнем бързо и силно варене. Мерките са 2 мерки бульон за 1 ориз. В България сме привикнали оризът да е сварен с обилни количества вода, затова и паеята може да ни се стори малко странна, но това е оригиналната рецепта. В случай, че го готвите на огън, където за кратко време се достига висока температура, добавяте 2 мерки половина бульон, за всяка ориз. Тук е момента да добавим и шафрана.
  9. Разпределяме равномерно всичко по тигана и повече не разбъркваме. Много е важно веднъж достигнали до тази точка да не разбъркваме повече ориза!
  10. Първите 7-8 минути оставяме всичко на силен огън, като можем да подредим отгоре мидите и скаридите, но имайки наум, че вече са почти приготвени и не желаем да ги държим прекалено дълго време на котлона.
  11. Следващите 6 минути намаляме силата на котлона на половин мощност.
  12. Остават още 5 минути, през които намаляме котлона на минимум.
  13. Това е. Паеята е готова. Много е важно да оставим да си „почине“ още поне 5 до 10 минути, преди да й се нахвърлим.
  14. Сервира се с четвъртинки лимон подредени върху ястието, като паейерата се поставя в центъра на масата и всеки си сервира в чинията. Лимонът е за овкусяване (като всеки си изстисква в порцията) по желание.

4 thoughts on “Рецепта за класическа морска Паея (Paella)”

  1. Ивайла

    Много добра рецепта. Може ли и други варианти?

    No votes yet.
    Please wait...
    1. Ще се опитаме да публикуваме и такава без морски дарове.

      No votes yet.
      Please wait...
  2. Само с 2 чаши бульон оризът остана суров. Аз добавих и една чаша вода. Иначе страхотна рецепта! Малко прекалихме с мидите, но пък си беше вкуснотия!

    No votes yet.
    Please wait...
    1. Благодарим за отзива! Иначе испанците обичат ориза да е малко по-твърд; въпрос на вкус 😉

      No votes yet.
      Please wait...

коментирайте!