Рецепта за тортия

тортия де пататас. десет съвета за приготвяне на тортия

Да отидеш в Испания и да не ядеш тортия е като да отидеш в Италия и да не си поръчаш поне веднъж паста или пица.

Тортията де пататас (tortilla de patatas), е едно от най-емблематичните испански ястия.
Не е много ясно, кога точно се ражда тортията –някои я датират 18-ти век, други значително по-рано–, но когато и да е, едно е ясно: няма как да приготвите добра тортия без помощта на експертите, а в този случай ще ви представим няколко съвета от най-добрите испански готвачи.

Не оставяйте малкото продукти, от които се приготвя тортията, да ви заблудят, че е лесна за готвене. Ако не следвате стриктно следните съвети, усилията, които ще положите, най-вероятно ще бъдат обречени на провал.

Продукти
  • 300 гр. картофи
  • 6 яйца
  • 150 гр. лук
  • зехтин, сол
Използване на качествени продукти

Една от основните грешки при приготвянето на тортия е използването на некачествени или неправилно подбрани продукти.

За оптимален резултат е най-добре яйцата да бъдат от домашни кокошки, но понеже в наши дни това е почти непосилна задача, то е желателно да са поне от така наречените „щастливи кокошки“. Добре е малко преди да започнем приготвянето на тортията, да ги извадим от хладилника и да ги оставим да се затоплят до стайна температура.

Когато избираме картофите, нека те да бъдат твърди и сухи, за да не изпуснат много вода в момента на приготвяне. Най-подходящи са такива, които не стават на пюре.

Внимание при приготвяне на картофите

Много е важно да не изпържим картофите. Когато приключим с приготвянето им, картофите за тортията трябва да бъдат леко омекнали и златисти отдолу. За целта зехтина в тигана не трябва да покрива картофите, които ще осолим за да започнат да изпускат вода и ще оставим докато започнат да омекват. Целият процес отнема около петнадесеттина минути на умерен огън.

Добре е (макар и не задължително), да нарежем картофите на средно големи равномерни кубчета, тъй като това ще спомогне за хомогенното им карамелизиране. Целта ни е картофът да се „разтвори“ малко, за да се смеси добре с яйцето, без обаче да изгубва идентичността си.

Веднъж приготвени трябва да изцедим картофите от зехтина и е абсолютно нежелателно да използваме хартия, както при някои панета, а вместо това да използваме цедка. Важно е да остане малко мазнина, с която ще ги добавим към разбитите яйца.

С или без лук?

Тук почитателите на тортията се разделят на два лагера –вкусове всякакви! Смята се, че лукът прибавя леко сладък привкус на картофите и яйцата и така придава по-цялостен вкус на тортията, но ако не обичате лук, няма какво да го мислите, просто го махате от рецептата и няма проблем, това няма да направи тортията ви по-малко автентична.

Ако сте избрали рецептата с лук, сега е момента да го карамелизирате. Използвайте същият тиган и зехтин, в който сте приготвили картофите.

Не изспивайте яйцата в тигана върху приготвените картофи

Най-добрият начин да развалите една тортия, е като в опит да спестите време изсипете разбитите яйца върху приготвените картофи. Ако направите това, яйцата ще се разпръснат неконтролирано на всички страни и в най-добрият случай ще приготвите разбити яйца с карамелизирани картофи.

Оптималният вариант е към полуразбитите яйца да прибавим хладките картофи и лук и да доразбием яйцата, без да натрошаваме картофите. От топлината на лука и картофите, яйцата ще се понадигнат и това ще спомогне за избягване „втечняването“ на самата тортия.

Избор на подходящ тиган

За количеството продукти, което сме указали по-горе, е подходящо да използваме тиган с диаметър 22-25 см., като по този начин торитята ни ще бъде с около 1 сантиметър и половина дебелина. Тук няма някакви особени предпочитания, единственото е, че колкото по-дебела тортия, толкова повече ще трябва да внимаваме при изпичането.

Тиганът от снимката е подходящ за всякакъв вид котлони и може да го закупите оттук. Единствено внимавайте да няма никаква влага, когато започнете приготвянето и да е с тефлоново покритие.

Внимавайте с температурата на изпичане

След като сме доразбили яйцата с цялата смес, добавяме сол на вкус и в тигана добавяме малко от зехтина, който сме използвали за приготвянето на лука и картофите и след това изсипваме сместа. Зехтинът не трябва да е прекалено горещ, подходящата температура е около 160 градуса. Приготвяме на умерен до средно-силен огън, за да може сместа да се запича постепенно.

Запичаме докато се появи отчетлив ръб, като отвреме навреме раздвижваме тигана внимателно напред-назад, колкото да се уверим, че сместа не залепва и достигаме до кулминационният момент на приготвянето – обръщането на тортията.

Не ви съветвам да го правите във въздуха, така както се обръща палачинка, макар че това е единият от начините. Все пак имайте предвид дебелината на сместа, тежестта на картофите и това, че най-вероятно това е първата ви тортия.

По-популярният вариан е с използването на чиния. Препоръчително е тя да е по-голяма от тигана и в никакъв случай не я мокрете, както правят някои с идеята по този начин да спомогнат по лесното приплъзване обратно в тигана, докато единственото, което постигат е разводняване на яйцата.

Захлюпваме тигана с чинията и обръшаме за да може изпечената страна да остане отгоре, като се молим сместа да не се изплъзне и творението ни да украси пода или в най-добрия случай плота на кухнята. След това внимателно приплъзваме сместа отново в тигана и печем на вкус. Ако предпочитаме яйцата да останат по-рохкави печем около 2-3 минути, а ако я предпочитаме по-стегната, малко повече.

Все пак трябва да имаме предвид, че очарованието на тортията е в недокрай запечените яйца и както вече подозирате, лично аз предпочитам да е леко течна, но имайте едно наум, че това са яйца!

Ами това е, ако последвате тези съвети би трябвало да сте успели да сготвите мега-вкусна тортия. Ако е така, ще се радваме да ни оставите коментар.

1 thought on “Рецепта за тортия”

  1. Pingback: Тортия с лук или без лук © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!