7 любопитни факта за Мадрид

Днес решихме да обогатим малко повече секцията ни с туризъм в Испания и да споменем 7 любопитни факта за Мадрид, голяма част от които навярно са непознати и за немалко кореняци мадридчани. И така започваме:

Мадрид е село

Започваме силно нали? И не, не съм пил нищо по-силно от вода. Работата е там, че в законник уреждащ живота в сегашната столица и датиращ от далечната 1202г., Мадрид е упоменат като село (villa). 5 века столица на Испания и все още не си е отстоял правото да се нарича град.

Фонтан посветен на Луцифер

В парка Ретиро, има монумент посветен на падналият ангел, чиято официална топографска височина е а 666 метра. Не са малко вярващите, че това е врата към Ада. Страшничко а? Ако ходите често в Ретиро, може да е добра идея, да си носите няколко скилидки чесън, ей така, за всеки случай.

Мадрид е най-високата столица в ЕС

Разположен на 657 метра средна надморска височина, Мадрид, е най-високата столица от страните членки на ЕС. А ако вземем всички държави от Европа се нарежда веднага след Андора ла Веля, Ереван и Анкара, макар че последната се намира в азиатската част на Турция и може би остава малко извън списъка поради тази причина.

Името на Мадрид произлиза от арабски

Първоначално Мадрид е бил създаден като мюсюлманско укрепление построено върху брега на река, като името му идва от Majerit, което пък произлиза от арабското Mayrit означаващо нещо като главен поток. Така е бил известен от 852г. до 1085г.

Баретата на Че Гевара е купена от Пласа Майор

Превърналата се в неизменна част от облеклото на Че Гевара, барета, е закупена от магазинче намиращо се на Пласа Майор, по време на първото му посещение на испанската столица на 13 юни 1959г. Името на магазина, от който е закупена е La Favorita и е най-старата шапкарница в Мадрид.

В Мадрид се намира най-старият ресторант в света

снимка Уикипедия

Най-старият ресторант в света се намира в Мадрид и се казва Casa Botín, познат също и като El sobrino de Botín. Ресторанта отваря врати през далечната 1725г. основан от французина Jean Botin. През 1930г., преминава в ръцете на фамилията González Martín. По време на цялата си почти триста-годишна история, ресторанта неизменно е бил отворен, дори по време гражданската война. Чак до обявяването на извънредно положение поради пандемията от коронавирус. Казват, че Хемингуей е бил пристрастен към печеното прасенце и виното предлагани в този ресторант.

Влаковете на метрото се движат отляво

Влаковете на метрото се движат отляво, обратно на движещите се отдясно моторни превозни средства. Казват, че това е така понеже в началото в Мадрид движението е било отляво. Когато в столицата се появили първите карети, каляски и т.н., задвижвани от конски впряг, кочияшите държали юздите в лявата ръка, а камшика в дясната, за да не ударят неволно някой минувач. Така в столицата е било установено движението отляво. Другата версия е, че при строежа на метрото за образец е служило лондонското и мадридчани са направили доста заемки, включително и на правилата за движение.

Това е. Надяваме се, че ви е било приятно да откриете неща, които не сте знаели за столицата на Испания, все още непризната официално за град.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!