Помощ за над 52-годишни безработни в Испания: реквизити

Колко години трудов стаж ни е нужен, за да можем да кандидатстваме за помощта отпускана да безработни над 52-годишна възраст в Испания?

Субсидията за лица навършили 52-годишна възраст в Испания представлява помощ от 451 евро, за всички безработни отговарящи на изискванията за получаване на пенсия, но недостигнали все още възрастта за пенсиониране.

Целта на тази публикация е да опише всички необходими изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите за получаване на тази помощ.

Изисквания:

 1. Да имаме трудов стаж от минимум 15 години.
 2. От тези 15 години стаж, най-малко две трябва да са в периода от 15 години непосредствено преди кандидатстването за помощта. Кратък пример: Лице с 20 години стаж, което за последно е работило или внесло пенсионна вноска преди 16 години, не се вписва в изискванията, понеже няма две години внасяни пенсионни вноски (cotización) през последните 15 години.
 3. Освен изброените две изисквания има и едно трето и тук нещата се усложняват малко повече за всички работили като аутономос или с договори като домашни помощници. Работата се състои в това, че от тези 15 години стаж най-малко 6 трябва да са отработени за чужда сметка или по така нареченият regimen general. Тоест, ако имате 30 години стаж но единствено като самонаето лице, няма да се впишете в изискванията за получаване на тази помощ за безработни в Испания.
 4. Изисква се и кандидатстващият за помощта да е бил записан на борсата на труда като търсещ работа, най-малко месец преди датата на подаване на молбата за тази субсидия. Търсенето на работа трябва да продължи през целият период на получаване на помощта.
 5. Да няма никакви други доходи, които да надхвърлят 75% от минималната работна заплата. В този случай, не се вземато под внимание доходите на останалите от семейството.
 6. Трудов стаж натрупан в други държави се признава единствено ако тези са част от Европейското икономическо пространство или такива с които Испания има специални договорености. Бележка: Както любезно коментира читател, трудовият стаж в България се признава, така че ако имате необходимите години (да речем 9) и сте работили 6 години по чужда сметка в Испания, се вписвате в изискването за натрупан стаж.

Ще се стараем да обновяваме публикацията, в случай, че изникнат някакви промени, но за всеки случай я четете с едно наум и най-добре се консултирайте с хестор.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

13 thoughts on “Помощ за над 52-годишни безработни в Испания: реквизити”

 1. Щерю Щерев

  Препоръчвам към автора : Да се абонира за Buletin de Inem и да следи новостите оттам .

  Ония 15г за които пишете в началото са само за испанци – явно директно сте правили превод , само че за българи нещата са така : Стажа в Испания , когато е не по малко от 6г ( Cotizado en Regimen General ) се сумира с стажа от БГ по служебен път и ако резултата е 15г то тогава условието за изискуем стаж е изпълнено .

  2. Във връзка с новия Пакт върху споразумението от Толедо се очакват огромни промени в режима на ayudas y Subsidios. Не е много ясно все още дали Subsidio Mayores de 52 años ще остане в настоящия си вид.

  Rating: 1.00/5. From 1 vote.
  Please wait...
  1. Благодаря за коментара! В т.6 се упоменава признаването на трудов стаж в други държави, а в т.1 не пише, че се изисква натрупаният стаж да е единствено в Испания. Просто не е упомената изрично ситуацията със стаж натрупан в България, но разяснението, което внасяте е полезно.

   Rating: 5.00/5. From 1 vote.
   Please wait...
   1. Щерю Щерев

    Не само , че е полезно а и вярно ! Аз лично на няколко човека съм оправил стажовете в TGSS.
    И още веднъж , без да се заяждам : Цитирате , членове и т.н. , мисля , че трябва да смените тотално подхода си като пишете на тая чувствителна за българите тема . За да е човек наясно с тая щекотлива материя, следва да познава добре освен законовата нормативна база а съшо така и подзаконовата база – Циркулярни писма към INEM която дава начините на прилагане на самия Закон . Частично можете да запълните тази празнина с Buletin de INEM . Но и там , коментарите са базирани преди всичко как се процедира с испанци ! Най добре директен контакт с INSS !

    Rating: 5.00/5. From 1 vote.
    Please wait...
    1. Благодаря още веднъж за коментара! Истината е, че темата (както и останалите подобни) е доста всеобхватна и изисква доста сериозна инвестиция като време и затова е много по-лесно да се преведат възможно най-ясно изискванията и основните постановки регламентирани от закона. Затова и се препоръчва консултация с хестор. В момента обмислям по какъв начин да предложа директна връзка с адвокат или хестор.
     Поздрави!

     Rating: 5.00/5. From 1 vote.
     Please wait...
     1. Щерю Щерев

      Не е лоша идеята , но …съм леко резервиран…! Личния ми опит , говори че един Gestor най вероятно ще даде много добра компетентност но на общо ниво , което по принцип касае испанците . Примерно , правил съм си експеримент дали Gestor o abogado знаят , как се образуват 15г стаж на българин в Испания . Почти никой не беше наясно , как се сумира стажа от БГ към стажа в Испания …! Препоръчвам личен и задълбочен разговор с Funcionario de INSS – TGSS , Departamento Jubilacion Extranjeros! Само те могат да осветлят въпроса както теоретично , така и практически !

      Rating: 3.50/5. From 2 votes.
      Please wait...
    2. Borislav Vasilev

     Как мога да се свържа с Вас

     No votes yet.
     Please wait...
  2. Borislav Vasilev

   Здравейте, виждам че сте наясно с тематиката ,имам няколко въпроса,затова ако имате време и желание ми изпратете някакъв контакт ( fb или уатсап)

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Pingback: Помощ при недостиг на вноски за паро © Българи в Испания – полезният сайт!

 3. Pingback: Помощ за навършили 45 години безработни в Испания © Българи в Испания – полезният сайт!

 4. Светлана

  Не е задължително годините на рехимен хенерал 6 г. да са в Испания. Просто от всички 15 години събрани от европейски държави трябва да има 6 г осигуровки за стаж и безработица(régimen general).

  Rating: 5.00/5. From 1 vote.
  Please wait...
 5. Благодаря за уточнението, ще трябва да разгледам в дълбочина темата. Лек ден!

  No votes yet.
  Please wait...
 6. Borislav Vasilev

  Здравейте,имам малко необичаен въпрос свързан с темата.Със съпругата ми работим в Чехия,но положението е критично и очакваме в скоро време фабриката да затвори и да отидем на борсата.И двамата сме на 60 години, така че едва ли бихме си намерили работа.Има ли възможност възползвайки се от документ U 1, да се регистрираме като търсещи работа в Испания,след което да получаваме помощи 52+ , след като имаме DNi в Испания.

  No votes yet.
  Please wait...
 7. Имам 13год.трудов стаж в България и 3г.в Испания,имам ли право за субсидия над 55,и задължително ли трябва да пребиваваш в Испания, докато получаваш субсидията.

  No votes yet.
  Please wait...

коментирайте!